PU ZAWMA LEH PU DUHA 
Campaign rawng a kai lova, kei ve hi zawngin a thlirin ka thlir mai a, lai taka ziah hi ka tum hran lova, ka thlirna (Observation/Analysis) ka tarlang mai thin a ni.
Vanlalzawma

TLING SE -
Pu Vanlalzawma hi tling ta se inthlan hma aṭanga tih tura a lo sawi tawh leh a lo enkual tawh tam takah hian Home Work ngah takin a tlingin a rinawm a, kan Sorkar sum dinhmun duhthusam lutuk lo ah hian Ruling Bial dang ang bawkin an awm zui ve thei tho bawk.

Party ah chuan a dinhmun a sawhnghet sawtin a rinawm. Aizawl ah ngei a lo tla hlim hlawl tawh a, Serchhip ah hian a in ham tang thei a nih chuan MLA nihna ai mahin MNF tana hnawk pha tak, Pu Duha khing thlatu a nihna zawk hian a chawikang fu in a rinawm. Pu Zawma tlin lawmna aiin Pu Duha tlakna hi an lawmna ber a ni dawn a, Party chhungah chuan amah lam ni lovin a khingpui vang hian ngaihsan a hlawh zaw phian thei.

A dinhmun tur CM an zawh khan CM thuruk a ni a, sawichhuah chi a la nih loh thu in a chhang a, chhan dan tur dik tak niin a lang. Inthlan hma in chu chu a Minister ang chu chu Ter lovang tuman an ti zuah zuah ngailo. Pu Zawma chelh zui tur thlenga lo sawi lawk leh hriat tum hi a fuh ber lovang. Party ah a lawk ber pawl, Vice President a ni vûng mai a, a chelh te zawk zawk lovang tih a rin theih a, a chanvo tur pawh hi pu ber chuan a ruangam a neisa khiau turah ngai ila. Minister zawnga an bel dawn a nih chuan buai nak na tur chu a ni ve thei. Cabinet ni lai MOS ah chhuk thlak a ngai thei a, MOS kha eng Board Vice Chairman velah emaw chhuk a ngai leh duah thei bawk. Chak vanga lawm an awm laiin heti zawnga a in her a nih chuan tu bathlar emaw chu a reh phah rawih thei ang.

Minister lo zawngin ti dawn se, Adviser leh engemaw Principal, phuahchawp deuh hlek pawhin lo bel se engemaw a chan a ngaih tho hmel sia phuahchawp tur ngaihtuah ngai deuh a nih hmel. A thuneihna te, a nghawng te, a tlukpui turte a tam mai. PWD Engineer Pension kha Adviser to CM ah an dah hlim hlawl bawk si a, ngaihtuahna sen ngai tak a ni ve ang. 

Zoram tan ti zawnga ngaihtuah chuan bungthar kai hluaina tur a nih loh hmel a, MNF Sorkar ngel nghet tak a awmsa a, a tel belh avangin a nghet sawt dawn chuang lova, Cabinet Status pek belh tur, Sorkar sum senna kan belh chhah ti zawng pawhin a ngaih theih ang. Assembly House ah pawh MLA leh MP a lo nih tawhna enin a ri hluai dawn lo, pa ṭha tak, mi pawisawi hlau tak Zopa tak mai, chhungkaw zahawm tak an ni a, a tlin avang hian Zoram ang zawng chuan Chapter thar kaina tham a nilo maithei a, Serchhip tan erawh ṭangkawh thei tak, Voice lian, huamhauh thiam, Party a a nihna sawisak ni lova hmang thiam a nih chuan a hlawk thlak viau maithei.

Pu Lalduhawma hi tling ta se mipui tin zawn ber chu Assembly House ti ngaihnawm tu a nihna lai hi kan enrawn a ni pakhat. Sorkar khalh ngil tura Opposition lam Solid tak maia an awm ve tlat hi tu Party pawh nise an hmuhnawm thin. Disqualify a nih hlima ZPM MLA pakhatin House a Pu Duha tel lova ṭhut hrehawm a tih zia zep zo lova a sawi khan a ti chiang bawk. Thil a chik peih a, Fact & Figures a hriat bakah Documentation ah a rintlak ve viau a, hei hian ngamloh nih a hlawh tir phah fo a ni. Thusawi thiam (Ṭawngkam thiam ngawt nilo) a ni a, awihawm(Influencing) takin thu a sawi thiam a, chu chu a aw thûm khuk mai chuan a ti awihawm leh zual ṭhin. Hei hi mipui ṭhenkhatin an thlakhlelh a an duhsakna chhan ber pakhat a ni.

A MLA Fund a hman danah hian a felfai ru riauin an sawi a, MLA fâng a ni a, Pu Zawma te MLA miah lo ai pawhin thil a ti thei lo zawk ngei ang. A Fund leh pawisa neih ang ang daihzai takin a lo hmang ve reng a ni tih a hriat theih a, a tlin chuan hei hi a hmachhuan tur a ni leh dawn a, mahni veng ngeia hneh tak zawka a tlinna chhuahsana Serchhip a thlang nalh mai hian 2023 ah hian thiltih theihna nasa zawk nena awp zui zel a tum pawh a ang hle.
A in nghahna ber mipui khawngaih Vote hi keini lo sawi sak theih a nilo, mipui sukthleka in nghat tlat a ni a, Vote ah a chiang turah ngai hmak ang.

Party zawng chuan a awmna Party hian Sorkarna siam tlukin an in ngaiin a rinawm a, Kum 2/3 lo awm tur aiin 2023 inthlan hi an nghakhlel sawt ang. ZPM angin duh thalin a chetla anga, an MLA te pawh huaisenna a pe sawt bawk ang. Zoram mipui beiseina House a a chetla turah a hma aiin a in buatsaih sauhin a rinawm a, ṭawngkam bungthar thlengin beisei ila kan tisual lo maithei.

Serchhip/Thenzawl sukthlek a lang chiang sawt ang a, Bial dang tan pawh inthlan leh thlengin Campaign chintawk min zirtir kan ti thei bawk ang. Party tinin chet dan tawk an zirthiam phah ngeiin a rinawm bawk.

TLA TA SE -
Pu Zawma hi a nihna in la chelh hram hram mahse Aizawl leh Aizawl pawn thlenga HNAWL a nihna hian inthlang ramah chuan a dinhmun a her danglam ngeiin a rinawm. Hruaitu tlaka hmu lo hi pawnlam aiin Party chhungah an pung ngei ang. Pu Duha a khinga, heti khawpa Minister leh MLA rual an tleh chho chunga tla se, tel ve lo se Party in a tih ngawih ngawih a hneh zo lo hian a lakah Party thikthu a chhe zual ngei ang.

2023 ah khawi bial pawh zuan se, tling theilo thanin a thang laklawh tawh dawn a, mithar tan pawh zuamawm takah a in chhuah thei a ni. Hetiang hi Party ah an lawk reng thei lova mipui thlan te bawk hi an zi chhuak thin. Rei vak lovah a reh zui ve ngei ang.
Pu Duha hi tla se, ZPM hi an hnual ruih dawn tih a lang. Court ah ka kal ang a tih pang pang hnu ah Mipui Court ah tiin Confi takin Serchhip Bialah a rawn lang leh nghal a, an huphurh tlang tih chu Campaign boruak ah a hriat theih. Mahse a tla a nih chuan 2023 ah hian ZPM hian CM Candiate dang an mamawh tawh maithei. A kum a tam ve zel a, a vanduaia ṭan zel ringawt hi ṭankhawhna fumfe nei mahse mipui sukthlek ti beidawngtu a ni ṭan tawh thei ang.

ZPM in nghahna ber, an beisei ber a ni tih loh rual a ni lova, TLA ah a ṭang a nih ngai chuan an Party mi leh sa  leh mi ṭhenkhat hi chuan an beidawn phah tawh dawn tih a lang reng. Hei hi MNF tan mai nilo, Congress tan pawh thu lawmawm a tling ang.

TLIPNA  -
Bye-Election ah hian kan ram Election History ah 1983 kuma Pu Liansuama Opposition aṭanga a tling tih loh kha chu Opposition an tlin hriat a la ni lova, Pu Duha tan hian a sak ve ṭalh dawn tih a hriat theih.  Contract leh therhlo, hna lak tura intiam ve thei dinhmun a ni lova, ZPM hi Party angin lianpui an ni hek lo, Neutral Khawngaih Vote ah a in nghat thui viau a, Risk sang tak chu a ni phawt mai. Risk fuh leh fuh lo ah a in nghat a ni ber.

Hetiang History ropui karah, Campaign bawnra tak hnuaiah Pu Zawma hi a tling zo lo a nih thung chuan 1983 hi thai chhiatin a awm anga, meikhup tur tur an khup ang. Party leh Candidate Confidence % a hniam phah ngei dawn a ni.

Serchhip leh Thenzawl mipuite kan thlir a, an Politics thlir dan, an ngheh dan, Serchhip bakah Zoram an rawn thlir tel dan thlengin Vote tla ah kan hmu dawn a, chu chuan tute emaw tan Vanduaina mangkhawng, tute emaw tan HARHTHARNA hial an thlen ang chu. ~15th April 2021P David Sailo

Post a comment

Powered by Blogger.