ZORAM KRISTIAN INKHAWM ESSAY (Pang Lehlam Atangin) - TIMES OF MIZORAM

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

ZORAM KRISTIAN INKHAWM ESSAY (Pang Lehlam Atangin)


KALKAWNG -
ZORAM KRISTIAN INKHAWM "Lalpa ka lo kal, nangmah bel turin" tih rilru pu a Biak In pan kan tam lo hle. Kalkawngah atang chuan 'I puan a nalh', 'I kawr hi tu thui nge' tih vel leh 'I nalh hle mai' tih vel chu kal kalpui hlawm phawt a, thuamhnaw thar leh incheinaa buai ve phak lo te chuan chaw an ei tlai vang ni miah lovin mi kal rêm an chuh a, tlai khawhnu ah nalh lem lo takin an rawn kal ve phauh phauh hlawm a, naupang nei a an thawmhnaw mana in seng awlh awlh thei te chuan inkhawm kal tam lai an chuh bawk a.



Pa berin Suit leh Tie nalh tak a in bel a, nu berin puan, kawr Design danglam inbelin, Bag manto a khai a, naupang ho chuan an nu ten duh tawka an chei an in bel a, an han inzui chhuak chu pui tak a ni. Kan RO a, kan PUI bawk. "Chak lo leh sual berin, lokal mah ilangin" tih thinlungpu chu kan tlem ngawt ta ve ang.

BIAK IN CHHUNG THUT DÂN -
Kan thutna awm te te ah chuan thut hmun kan rem a, Upa leh puipate thutna tlar hmasa berah chuan Inkhawmpui liana palai ni pha, Headquarter Committee liana tel chin, tualchhung leh biala hruaitu kumhlunte chu an thu a, an hnungah chuan tualchhung hruaitu inthlan leh pek thlir rân, Junior zawk leh kum phu lova intipuitling âl ho chuan an dawt a, heng ho zingah hian Pastor thu hla a kip a kawia zawm duh pawl leh zawm duh lem lo Principle hran nei ngat chi hi an inzah vel awm e.

An zai ve ûl ûl lova, an phusa viau duh lo. Nghet deuh charhin an thu a, inlak puithu leh khûnkhan kha an tih turah an ngai tawp mai. Hruaitu atanga thusawitu hun hman lai zawng chuan ngaihsak leh sawitha ti tak, ngaisang taka thusawitu, an Upa pui chu thlek duh aram an awm lova, a ni aia sawithiam zawka in ngai melhin an melh ve zeuh zeuh duh chauh a ni. A thenin Kohhran chanchinbu an bih a, a thenin Bible an bih san a, a thenin Note bu ah pawimawh hmel takin eng eng emaw an ziak reng a, engteh ual mah an ziak lovang. Hengte hi a ti tha pawl an ni a, mipui hmaa thu a muthlu reng mai, muthlu hmel pe chhe ve tak mai te hian thusawitu an pui lo mai a ni lova, mi sukthlek a chhe zawngin an la peng hial zawk a, rawngbawlna nung lo ber a ni awm e!!

Pa ho tlar hmasa ah chuan a pheka phawk thlu lova thui zawk thlir rana Upate thu zawm diak diak ho, Upa leh Pastor chenna tlawh taima, Khiangkawi ipte leh savun ipte ak chin an thu a, heng ho hi chuan Principle leh Kohhran tana Vision tha pui pui nei mahse an sawi ve phawng phawng duh lo, hmalam an thlir tlat a, tih lungawi tur chin an hria a, an thunlung tak tak ni miah lova mi kawm dan Training mek te an ni. Inkhawm banah Upa tu emaw ber an bek bawr sur sur fo thin. An hnungah hian nihna beisei ve miah lo, inkhawm hun chu hlah duh lo, Bible keng tlawng mai, an Kohhran thil tih dan dik tawk lo pawh sawisel hmiah hmiah ngam chin an thu leh a, heng ho hian chanvo tha an chng mawh hle. A kawng zawh ve duh hek lo!!
ZORAM KRISTIAN INKHAWM
Thalai tlarah chu khuangpu hnung atangin a intan a, a hmasa chu hmeichhe thutna a ni. Nula Senior leh naupang deuh pawh, inhmang hma tak leh biak in a tlang nel tak chin, thawhlawm khawn paha zai rut rut ngam chin an thu a, Bible/hlabu kara sahdah, Sikhar, Sachin zeh ching em em te an ni duh. Vai ho hian Kuran bu karah te hian zep ve thin tak maw?!! Zaipawlah chuan an zai tang thei hle a, an ban vai dan pawh a Style in a mawi phian. Mahse Kohhran inkhawm zaiah chuan an zai tang tha duh der lo thung. A hmei apa chuan Phone khawih ching an intlar chho duah a, Lal tawngtaina sawia tawngtai laite hi puanven siamthat hun, thil ei ruk hun a tan an hmang ber a, hengte hi Kohhran hlimpui a thlen laia taksa chetna chang nasa ber berte an ni duh viau bawk. Sermon sawi chhawn tur an hre ngai lova, kawr thui dan thar an hre haw thei hle a ni.

Upa epah chuan nu lam hruaitu leh Upa nupuite an thu a, chawlhni tin kawr thar nei deuh thaw an awm nual, nula aiin kawr leh puanah an buai a, heng hi mit an lênna ber pawh a ni, pawnlang takin Pathianthu duh hmel takin an lang a, mahse, changkanna leh chapona in an thinlungah lalna a chang thung. Samkir tawi fel tak tak an tam a, thuahnaw Match an hre hle. Pangpar Committee a telte chuan Pangpar khawi an en fo a, an khawi loh tum a nih chuan an khawi mawi loh lai an ngaihtuah sak reng bawk a. Muhil si lova maimitchhin tlat ching an tam hle. Tui Bottle tê, manto chi an pai a, inlak changkan nan an in zeuh zeuh bawk a. Mihlim tak tak nih an duh miah lova, mihlim tuipui phak khawpa chansanga lan ve erawh an duh vek thung. An pasal te thusawi tum chuan Spy ang maiin an meng kual a, mipui leh mimal sukthlek an lo chîk hle thin. An zingah hian Facebook khawih dan thiam thar, thlalak hmanga Status Update peih tak tak an tam hle bawk. Thlalak an uar hle a, engngemaw hlekah thla an la chhen thin. Zawm aia sawi peih tak tak thiau an ni.

Nu valai leh tlawngawl deuh te chu a hmalamah an thu a, an zingah hian nu phawk tak tak, mi tihdan zir thiam em em, mi sawisual leh sawi fuh loh chhinchhiah thei em em an kat nuk a, thutak lam aiin heng zawng hian an lo châng ve khiau bawk thin. A hnung lamah chuan Thalai lama Over tawh nula Senior tak tak leh nuthlawi, lengleh leh la valai tak tak bakah chhangchhe ho an thu a, heng ho hian mi nau an lawm a, an pawmsak a, chutiang chuan inkhawm an tlingtla ve fo bawk thin. Mahni inchawm zo veh vawh an ni duh a, zah leh pawisak teh chiam an nei tawh lo. Thuamhnaw pawh an duh changkangin an duh Common lo a, an duh Simple bawk. Tleirawl leh tlangval satliah fiam mai mai chi an ni tawh lo. Refreshment, Decoration tih vela Kohhran puipa ber an ni duh khawp a, Upa kaihhruai Committee ah pawh an sawi ve zat zat thin.

PROGRAMME -
Hruaitu a rawn dinga, urhsun fahranin engmah sawin lovin "Hawh u..." tiin Sam ziak chu muang ban chatin a rawn chhiar a, tawite a tawngtai a, Secretary a sawm zui a, chu chu inkhawm kaihhruai thiamte dinhmun a ni. A Part chu mûk takin a kaihruai zo te te a, mutthluk ching a nih chuan mipui ep takah pawh a hnar lo chauh ve bawk thin.

Thusawitu chu a hmel hmuh atangin engnge a sawi dawn tih kan hre lawk fur a, hmán atang tawh khan thuthar a dawng lova, hmangaihna, thilpek, tunlai ringtu, ramthar/ramthim etc heng bak pel thei lo Upa kan kuh tul a, an din rualin an sawi tur kan hre lawk fur thin. Sana an melh rulh rulh a, Thlarau nilo sana lalna hnuiah thunung puan an tum thin.

ZAI HONA -
Kohhran hlim vanglai pawha Solfa hla ûn tak mai thlan tlat ching Upa an awm a, lengkhawm hla sak chuan Leiah hian chhuantur nei reng reng lo, nu tar lam, a lam ngai bawk chu an rawn penchhuak hmasa leh ber a, Amah lo chu chhuantur dang reng reng neilo tan lo chuan Regular taka lâm hi a theih loh reng a ni!!

A bul atanga vawikhat kan nawn tawh chuan hlabu ken lai khup tawh chu a chanve dawn kan ni der tawh a, hawikual hruk hruk paha zai chu a tam zawk kan ni bawk. Thinlung chunglama rilru dah rana hlathu ngaihtuaha zai chu tlemte an ni.

INKHAWM BANG -
Biak In hi PÛM(Hriamhrei chherna) ang a ni a, hriamhrei chherte chu pûm inah chuan a hmanna a vang hle. Misual, fello biak ina inchher hriam a, pawnlama vak darh a, hmang tangkai tura inkhawm bangte hmelah chuan chutiang hmuhtur a vang a, tihtur hlen fel der, Inkhawm leh hun nghah veng veng a ni mai. Inkhawm lo te, Kohhran leh pawl sawichhiate chu mitlaw ber leh zakthei lo, piangthar lo dawn dawna chhuah duh tawk lekin kan Inkhawm chu kan chapopui haw nghal a, a ni lo zawngin inkhawm lo kan hre hle bawk a.

Vanram kai tuma Kohhrana kan phêt kual vel dan en hi chuan vawikhat pawh inkhawm ve lo, a hun tha zawng zawng tualthah leh mi suam nana hmang, Kross lera thihdawn darkara Paradis a chawltura tih ngei pawh kha kan thîk duh hial hlawm ta ve ang.

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad